Święto Piwa rozpoczyna się w piątek!

2014-05-07  11:01

W piątek 9 maja na esplanadzie Stadionu Wrocław rozpoczyna się największa w Polsce i jedna z największych w Europie imprez poświęconych kulturze spożywania piwa.V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa będzie odbywał się przez 3 dni do niedzieli 11 maja.

Na 40 stoiskach chmielowe napoje zaprezentuje 77 browarów. Będzie można degustować piwa polskie, niemieckie, duńskie, włoskie, belgijskie, amerykańskie, czeskie i angielskie.  Z beczki będzie można spróbować 200 różnych piw, a zakupić w butelkach o ponad połowę więcej. Będzie też stoisko z piwami bezalkoholowymi, których również będzie się można napić w wersji beczkowej.

Specjalnie dla Gości Festiwalu zaprzyjaźniony browar restauracyjny z Chrząstawy Małej koło Wrocławia (Browar Widawa) uwarzył piwo festiwalowe. Jest to piwo pszeniczne w hołdzie dawnej sławie piwowarstwa wrocławskiego (Biały Baran) nazwany Nowym Baranem. Piwa będzie się można napić w wersji beczkowej, ale także zakupić w butelkach z okolicznościową etykietą i festiwalowym kapslem. 

Informacje na stronie festiwalu: http://www.festiwaldobregopiwa.pl/


Program 5. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

i 11. Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich

 

PIĄTEK 9 maja

Festiwal:16.00 – 23.00

 

Scena Główna

 

Godz. 16.40 – Headline Crack

Godz. 18.00 – Żyranci

Godz. 19.15Oficjalne otwarcie Festiwalu

Godz. 19.20 – PDO

Godz. 20.40 – Neony

 

Scena Kulinarna

 

Godz. 17.00 – 19.30 – pokazy kulinarne | Szynkarnia

Godz. 17.30 – 18.30 – test na daltonizm sensoryczny | Wrocławska Inicjatywa Piwowarska

 

Godz. 19.30 – 21.00 – panel dyskusyjny „Co to jest piwo rzemieślnicze”

Uczestnicy: Marek Jakubiak (Browary Regionalne Jakubiak), Ziemowit Fałat (PINTA),Bartosz Napieraj (AleBrowar), Tomasz Kopyra (Blog Kopyra), Rafał Łopusiński (Browar Bednary), Michał Kopik (Piwny Garaż), Piotr Dusza (opakowania). Prowadzi Agnieszka Wołczaska – Prasolik (Cerevisia)

 

Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /

 

Godz. 17.00 – 19.30 – Pokaz warzenia piwa z brewkitów | Twój Browar

 

 

Sala wystawiennicza I

 

Godz. 16.00 – 23.00

wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.

 

 

Sala wystawiennicza II

 

Godz. 16.00 – 23.00 – ścieżka edukacyjna „Style piwa” – wystawa | WIP

Godz. 16.00 – 23.00 – wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel

 

SOBOTA 10 maja

Festiwal: 12.00 – 23.00

 

Scena Główna

 

Godz. 15.20 – Takie Trio

Godz. 16.30 – wręczenie nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz cz. I

Godz. 16.40 – Flying Moses

Godz. 17.50 – ogłoszenie wyników II Konkursu Etykiet Piwnych

Godz. 18.00 – Red Bus

Godz. 19.10 – ogłoszenie wyników IX Konkursu Piw Domowych

Godz. 19.20 – Echoe

Godz. 20.40 – Behavior

 

W przerwach wręczenie kolejnych nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz.

 

 

Scena Kulinarna

 

Godz. 13.30 – 19.30 – Pokazy kulinarne | O Kuchni z ludźmi dla ludzi

                                     O piwie i jedzeniu | Marynka Pivo i Aperitivo

 

Godz. 15.00 – 18.00 – Warsztaty pieczenie chleba | Koło Gospodyń Wiejskich z Juszczyna                 oraz Martyna Sobka i Laura Chołodecka

 

Godz. 17.30 – 18.30 – Test na daltonizm sensoryczny | WIP

 

 

Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /

 

Godz. 14.30 - 18.30 – Pokaz warzenia piwa - warzenie z zacieraniem | Twój Browar

 

 

Sala wystawiennicza I

 

Godz. 12.00 – 23.00

wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”

 

Godz. 16.00 – 17.00 – wykład dr Dobiesława Karnsta „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”

 

Godz. 18.30 – 20.30 – wykład pani Danuty Gut (ZPPP) „Wyzwania i zagrożenia dla branży piwowarskiej - europejska strategia antyalkoholowa.”

 

Po wykładzie spotkanie branżowo-zapoznawcze dla właścicieli browarów i piwowarów.

 

Sala wystawiennicza II

 

Godz. 12.00 – 23.00 – wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel

 

Godz. 12.00 – 23.00 – ścieżka edukacyjna „Style piwa” wystawa | WIP

 

Godz. 12.00 – Giełda Birofilistyczna

 

11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

 

Godz. 9.30 – 13.30 – Wykłady zamknięte dla zaawansowanych: „Woda” i „Chmiel”

 

Godz. 14.00 – 16.30 – Spotkanie piwowarów domowych | wymiana doświadczeń | szkolenia (spotkanie zamknięte)

 

Godz. 16.30 – 18.30 – Otwarte dla publiczności 11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

(wejściówki w cenie 5 zł do kupienia w sklepiku festiwalowym. Wejście tylko ze szkłem festiwalowym)

 

 

NIEDZIELA 11 maja

Festiwal:12.00 – 23.00

 

Scena Główna

 

Godz. 15.20 – Big Band PWR

Godz. 16.40 – Bluberry Band

Godz. 18.00 – Roots Rockets

Godz. 19.20 – The Synki

Godz. 20.40 – Fairy Tale Show

 

Scena Kulinarna

 

Godz. 13.00 – 14.00 – test na daltonizm sensoryczny | WIP

Godz. 14:30 – 18.00 – pokazy kulinarne | Piwne gotowanie

Godz. 15:00 – 15:40 – Szkło codzienne i niecodzienne, czyli jak dobór szklanki wpływa na smak piwa | Wrocławski Szlak Piwny

 

Godz. 16:30 Konkurs - kapslowanie na czas

 

Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /

 

13.30 – 16.00 – Pokaz warzenia piwa - warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem | Twój Browar

 

Sala wystawiennicza I

 

Godz. 12.00 – 23.00

wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.

 

Godz. 12.00 – otwarty wykład „Chmiel” | Daniel Zalewski, Michał Gref | WIP

Godz. 13.15 – otwarty wykład „Drożdże” | Filip Paprocki | Fermentum Mobile

Godz. 14.30 – otwarty wykład „Słód” | Wojtek Szała | Słodownia Soufflet

 

Sala wystawiennicza II

 

Godz. 12.00 – 23.00 – wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel

Godz. 12.00 – 23.00 – Ścieżka edukacyjna „Style piwa” | WIP

Godz. 13.00 – 16.00 – Pierwsze otwarte testy gier Dice Brewing oraz DICE Brewing

 

„Dice Brewing”, to gra planszowa oparta na mechanizmie dice building game, w której gracze wcielają się w rolę nowych pracowników browaru, a ich zadaniem jest rywalizacja z pozostałymi uczestnikami rozgrywki, o posadę głównego piwowara. Zadaniem każdego uczestnika rozgrywki jest walka o zgromadzenie jak największej liczby punktów mistrzostwa, które uzyskuje się warząc konkretne receptury, znajdujące się w polu gry. Receptury odkrywane są z talii kart receptur, jednak cała rozgrywka polega na tym, że pozostali gracze również mogą chcieć zdobyć naszą upragnioną i wypatrzoną recepturę. Tym samym mogą skutecznie utrudniać nam życie i jednocześnie nie szczędzić wysiłków, aby ubiec nas w jej zdobyciu.

DICE Brewing to gra mobilna, która została zaprojektowana na multimedialną kość DICE+. Jest to zupełnie inny mechanizm niż wspomniana gra Dice Brewing, kompletnie inna mechanika, co oznacza, że nie jest to przeniesienie gry planszowej na tablety. DICE Brewing ma być grą szybką, wykorzystującą np. zamontowany w DICE+ akcelerometr, czy wyczuwanie dotyku na konkretnych ściankach kości. Gra jest oczywiście osadzona w klimacie piwowarskim, ale znacznie lżejszym niż Piwne Imperium, czy Dice Brewing. Gra DICE Brewing ukaże się również w ramach portalu Kickstarter, gdzie jej twórcy będą starać się o uzyskanie środków na sfinalizowanie prac programistycznych.

 

Program godzinowy może ulec niewielkim przesunięciom.


----

Materiały prasowe organizatora.

https://www.traditionrolex.com/30