Święto Piwa rozpoczyna się w piątek!
2014-05-07  11:01
W piątek 9 maja na esplanadzie Stadionu Wrocław rozpoczyna się największa w Polsce i jedna z największych w Europie imprez poświęconych kulturze spożywania piwa.V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa będzie odbywał się przez 3 dni do niedzieli 11 maja.
Na 40 stoiskach chmielowe napoje zaprezentuje 77 browarów. Będzie można degustować piwa polskie, niemieckie, duńskie, włoskie, belgijskie, amerykańskie, czeskie i angielskie. Z beczki będzie można spróbować 200 różnych piw, a zakupić w butelkach o ponad połowę więcej. Będzie też stoisko z piwami bezalkoholowymi, których również będzie się można napić w wersji beczkowej.
Specjalnie dla Gości Festiwalu zaprzyjaźniony browar restauracyjny z Chrząstawy Małej koło Wrocławia (Browar Widawa) uwarzył piwo festiwalowe. Jest to piwo pszeniczne w hołdzie dawnej sławie piwowarstwa wrocławskiego (Biały Baran) nazwany Nowym Baranem. Piwa będzie się można napić w wersji beczkowej, ale także zakupić w butelkach z okolicznościową etykietą i festiwalowym kapslem.
Informacje na stronie festiwalu: http://www.festiwaldobregopiwa.pl/
Program 5. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa
i 11. Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich
PIĄTEK 9 maja
Festiwal:16.00 – 23.00
Scena Główna
Godz. 16.40 – Headline Crack
Godz. 18.00 – Żyranci
Godz. 19.15 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
Godz. 19.20 – PDO
Godz. 20.40 – Neony
Scena Kulinarna
Godz. 17.00 – 19.30 – pokazy kulinarne | Szynkarnia
Godz. 17.30 – 18.30 – test na daltonizm sensoryczny | Wrocławska Inicjatywa Piwowarska
Godz. 19.30 – 21.00 – panel dyskusyjny „Co to jest piwo rzemieślnicze”
Uczestnicy: Marek Jakubiak (Browary Regionalne Jakubiak), Ziemowit Fałat (PINTA),Bartosz Napieraj (AleBrowar), Tomasz Kopyra (Blog Kopyra), Rafał Łopusiński (Browar Bednary), Michał Kopik (Piwny Garaż), Piotr Dusza (opakowania). Prowadzi Agnieszka Wołczaska – Prasolik (Cerevisia)
Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
Godz. 17.00 – 19.30 – Pokaz warzenia piwa z brewkitów | Twój Browar
Sala wystawiennicza I
Godz. 16.00 – 23.00
wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.
Sala wystawiennicza II
Godz. 16.00 – 23.00 – ścieżka edukacyjna „Style piwa” – wystawa | WIP
Godz. 16.00 – 23.00 – wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
SOBOTA 10 maja
Festiwal: 12.00 – 23.00
Scena Główna
Godz. 15.20 – Takie Trio
Godz. 16.30 – wręczenie nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz cz. I
Godz. 16.40 – Flying Moses
Godz. 17.50 – ogłoszenie wyników II Konkursu Etykiet Piwnych
Godz. 18.00 – Red Bus
Godz. 19.10 – ogłoszenie wyników IX Konkursu Piw Domowych
Godz. 19.20 – Echoe
Godz. 20.40 – Behavior
W przerwach wręczenie kolejnych nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz.
Scena Kulinarna
Godz. 13.30 – 19.30 – Pokazy kulinarne | O Kuchni z ludźmi dla ludzi
O piwie i jedzeniu | Marynka Pivo i Aperitivo
Godz. 15.00 – 18.00 – Warsztaty pieczenie chleba | Koło Gospodyń Wiejskich z Juszczyna oraz Martyna Sobka i Laura Chołodecka
Godz. 17.30 – 18.30 – Test na daltonizm sensoryczny | WIP
Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
Godz. 14.30 - 18.30 – Pokaz warzenia piwa - warzenie z zacieraniem | Twój Browar
Sala wystawiennicza I
Godz. 12.00 – 23.00
wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”
Godz. 16.00 – 17.00 – wykład dr Dobiesława Karnsta „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”
Godz. 18.30 – 20.30 – wykład pani Danuty Gut (ZPPP) „Wyzwania i zagrożenia dla branży piwowarskiej - europejska strategia antyalkoholowa.”
Po wykładzie spotkanie branżowo-zapoznawcze dla właścicieli browarów i piwowarów.
Sala wystawiennicza II
Godz. 12.00 – 23.00 – wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
Godz. 12.00 – 23.00 – ścieżka edukacyjna „Style piwa” wystawa | WIP
Godz. 12.00 – Giełda Birofilistyczna
11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie
Godz. 9.30 – 13.30 – Wykłady zamknięte dla zaawansowanych: „Woda” i „Chmiel”
Godz. 14.00 – 16.30 – Spotkanie piwowarów domowych | wymiana doświadczeń | szkolenia (spotkanie zamknięte)
Godz. 16.30 – 18.30 – Otwarte dla publiczności 11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie
(wejściówki w cenie 5 zł do kupienia w sklepiku festiwalowym. Wejście tylko ze szkłem festiwalowym)
NIEDZIELA 11 maja
Festiwal:12.00 – 23.00
Scena Główna
Godz. 15.20 – Big Band PWR
Godz. 16.40 – Bluberry Band
Godz. 18.00 – Roots Rockets
Godz. 19.20 – The Synki
Godz. 20.40 – Fairy Tale Show
Scena Kulinarna
Godz. 13.00 – 14.00 – test na daltonizm sensoryczny | WIP
Godz. 14:30 – 18.00 – pokazy kulinarne | Piwne gotowanie
Godz. 15:00 – 15:40 – Szkło codzienne i niecodzienne, czyli jak dobór szklanki wpływa na smak piwa | Wrocławski Szlak Piwny
Godz. 16:30 Konkurs - kapslowanie na czas
Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
13.30 – 16.00 – Pokaz warzenia piwa - warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem | Twój Browar
Sala wystawiennicza I
Godz. 12.00 – 23.00
wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.
Godz. 12.00 – otwarty wykład „Chmiel” | Daniel Zalewski, Michał Gref | WIP
Godz. 13.15 – otwarty wykład „Drożdże” | Filip Paprocki | Fermentum Mobile
Godz. 14.30 – otwarty wykład „Słód” | Wojtek Szała | Słodownia Soufflet
Sala wystawiennicza II
Godz. 12.00 – 23.00 – wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
Godz. 12.00 – 23.00 – Ścieżka edukacyjna „Style piwa” | WIP
Godz. 13.00 – 16.00 – Pierwsze otwarte testy gier Dice Brewing oraz DICE Brewing
„Dice Brewing”, to gra planszowa oparta na mechanizmie dice building game, w której gracze wcielają się w rolę nowych pracowników browaru, a ich zadaniem jest rywalizacja z pozostałymi uczestnikami rozgrywki, o posadę głównego piwowara. Zadaniem każdego uczestnika rozgrywki jest walka o zgromadzenie jak największej liczby punktów mistrzostwa, które uzyskuje się warząc konkretne receptury, znajdujące się w polu gry. Receptury odkrywane są z talii kart receptur, jednak cała rozgrywka polega na tym, że pozostali gracze również mogą chcieć zdobyć naszą upragnioną i wypatrzoną recepturę. Tym samym mogą skutecznie utrudniać nam życie i jednocześnie nie szczędzić wysiłków, aby ubiec nas w jej zdobyciu.
DICE Brewing to gra mobilna, która została zaprojektowana na multimedialną kość DICE+. Jest to zupełnie inny mechanizm niż wspomniana gra Dice Brewing, kompletnie inna mechanika, co oznacza, że nie jest to przeniesienie gry planszowej na tablety. DICE Brewing ma być grą szybką, wykorzystującą np. zamontowany w DICE+ akcelerometr, czy wyczuwanie dotyku na konkretnych ściankach kości. Gra jest oczywiście osadzona w klimacie piwowarskim, ale znacznie lżejszym niż Piwne Imperium, czy Dice Brewing. Gra DICE Brewing ukaże się również w ramach portalu Kickstarter, gdzie jej twórcy będą starać się o uzyskanie środków na sfinalizowanie prac programistycznych.
Program godzinowy może ulec niewielkim przesunięciom.
----
Materiały prasowe organizatora.