Innowacje od kuchni. Zero waste, czyli życie bez śmieci.

 

organizator: Centrum Rozwoju Zawodowego "Krzywy Komin"
partner: Centrum Rozwoju Zawodowego "Krzywy Komin"
gdzie: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35A
kiedy: 2018-10-20 12:00 - 2018-10-20 16:00
bilety: Wstęp darmowy
opis:

Zapraszamy dzieci i młodzież w wieku 8-15 lat na wyjątkowe warsztaty edukacyjne organizowane w ramach projektu Innovation. Kids Design Space.

Podczas warsztatów porozmawiamy o roli zdrowej żywności, o tym dlaczego często jest tak, że to co zdrowe nam nie smakuje, a w późniejszym etapie warsztatów postaramy się temu zaradzić. Zobaczymy (podpartą badaniami) prezentację ukazującą, że na to jak odbieramy smak potrawy ma wpływ wygląd, jej zapach, konsystencja, a nawet to czym jemy! Czy dzieci wiedzą, że jogurt próbowany czerwoną łyżeczką wydaje się słodszy, niż ten próbowany białą? A smak sera próbowanego nożem wydaje się być bardziej wyrazisty od tego testowanego wykałaczką? Jakie znaczenie ma waga sztućców dla odbioru smaku? Jak proste zabiegi potrafią nas „oszukać”? Zobaczymy także propozycje innych projektantów w tym zagadnieniu.

Pomyślimy jak ta wiedza może nam pomóc w wynalezieniu własnego rozwiązania aby polubić zdrowe jedzenie. Poszukamy innowacji w narzędziach do jedzenia; zmienimy je odrobinę, udoskonalimy, a może coś dodamy, doczepimy , aby zdrowe (i często nielubiane przez nas) potrawy przechytrzyć swoją własną wynalazczością. Możliwości jest wiele, technologii również, wystarczy wyobraźnia oraz świadomość roli wszystkich 5-ciu zmysłów! Na koniec najważniejsza będzie duma z wynalezienia sprytnego, funkcjonalnego, a może szalonego sposobu na postawiony sobie problem.

 

Więcej informacji: http://kidsdesignspace.pl/zero-waste-czyli-zycie-bez-smieci-warsztaty-kulinarne-3/

czas trwania: 240 minut
https://www.traditionrolex.com/30